trečiadienis, rugsėjo 28, 2005

2005 11 19 „Sielos 2005“ Klaipėdoje

Šiuolaikinės krikščioniškos
muzikos festivalis
„Sielos 2005“ Klaipėdoje

Lietuvos krikščioniško koledžo didžioji salė , Kretingos g. 36

Lapkričio 19 d. Pradžia 16 val. Įėjimas 10 lt




„Gerosios naujienos centras“ ir „Krikščionybės žiniasklaidos tarnyba“ Klaipėdoje Lietuvos Krikščioniškojo koledžo salėje lapkričio 19 d. organizuoja Šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalį „Sielos 2005“. Keliaujančio festivalio organizacinis komitetas: Remigijus Jucevičius (GNC), Juozas Dapšauskas (KŽT), Evelina Saldauskaitė (katalikų bendruomenė „Dievo mėnuliai“), Mindaugas Misiūnas, (sturio Infect). Partneriai: krikščioniškos bažnyčios, kitos visuomeninės organizacijos.

Festivalyje dalyvaus tokios jau žinomos grupės bei atlikėjai, kaip „Gyvai“, „Benas ir Quest” „Ashtrey“, „Gospel“, „Atika“, „Mustard seed“, „The password“, Artūras Chalikovas, Arnoldas Jalianiauskas, „Gospel“, „Ro-ko-ko“ ir kiti. Festivalį stebės autoritetinga komisija susidedanti iš muzikos, kultūros ir visuomenes veikėjų, kurie rinks „Sielos 2005“ grupę, dainą, muzikantą, balsą, vadybininką. Žiūrovai išrinks „Žiūrovų Sielos grupę“. Po festivalio apdovanojimų numatoma naktinė šlovinimo programa.



Padėties aptarimas: situacija Lietuvoje:

Šiuolaikinę krikščionišką muziką vieni pirmųjų Lietuvoje pradėjo propaguoti vienuoliai broliai pranciškonai, prieš keletą metų ėmėsi iniciatyvos „Muzika aeternitatis“ rengti krikščioniškos muzikos renginius . Naują kvėpavimą ši veikla įgavo prieš 4 metus, pradėjus organizuoti „Sielos“ kasmetinius respublikinius festivalius - konkursus įvairiose Lietuvos vietose. Paskutiniai šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivaliai sutraukė ypač daug jaunimo ir sukėlė didelį žiniasklaidos susidomėjimą. „Sielos 2003“ festivalis vyko Vilniuje, o praėjusių metų – Šiauliuose, didžiausioje mieste esančioje salėje „Saulė“; jame dalyvavo per 20 grupių ir pavienių atlikėjų. Kaip pranešė LNK žurnalistė informacinėje LNK „Žinių“ laidoje: „Salė buvo sausakimša entuziastingo jaunimo, kuris labai aktyviai ir šiltai priėmė koncertuojančias grupes“. Šie festivaliai turi ekumeninę, dialogo dvasią, nes atlikėjai ir koncerto klausytojai priklauso įvairioms krikščioniškoms bažnyčioms.

Šiuolaikinė krikščioniška muzika pasaulyje:

Pasaulyje yra nemažai šiuolaikiniu stiliumi atliekančių krikščionišką muziką grupių, kurios yra profesionalios ir populiarios. Nepaneigiama, kad šiuolaikinė krikščioniška muzika užima reikšmingą nišą visos muzikos pasaulyje. Šiandien ji jau yra virtusi 450 mln. dolerių industrija ir jos populiarumas vis auga. „Geriausias būdas, kaip skelbti Evangeliją šių dienų žmonėms, yra rokenrolas, - yra sakęs garsus muzikantas ir bendruomenės „Jesus House“ („Jėzaus namai“) įkūrėjas Rendi Metjusas (Rendi Matthews). - Šios kartos sakykla yra gitara“. Į šiuolaikinę krikščionišką muziką įeina lyriškos baladės, bliuzas, regis, rokenrolas, rokas ir kiti šiuolaikiniai muzikos stiliai.
Nelengva apibrėžti aptariamos muzikos pradžią, ji turėjo įvairias vystymosi pakopas, pasižymi stilių įvairove ir dinamiškumu. Tačiau daug apžvalgininkų pastebi, kad tam tikra simboline pradžia galima laikyti 1972 metais vykusi renginį “Ehpo-72” Dalase (JAV), kai tūkstančiai žmonių susirinko į pirmąjį masinį krikščioniškos muzikos koncertą. Daugybė pavyzdžių buvo ir iki tol, bet šis masinis renginys padėjo šiai muzikai visuomenėje įgauti savo svorį. Daug prie šios muzikos populiarumo prisidėjo tokie muzikantai kaip Laris Norman (Larry Norman), Mailonas LeFevro (Mylon LeFevre) net Elvis Preslis ir gausybė kitų.

Tikslai:

Šiuo rengiamu festivaliu siekiama populiarinti ir supažindinti plačiąją Lietuvos visuomenę su tokio pobūdžio muzika, padėti jai atrasti kelius į šiuolaikinį jaunimą. Stiliumi būdama šiuolaikiška, o turiniu krikščioniška ir propaguojanti bendražmogiškas vertybes, tokia muzika atlieka didelį prevencini darbą formuojant jaunimo mąstymą, vertybes ir elgesį. 2004 metų vasarą Šiauliuose vyko Lietuvos jaunimo dienos „Negaliu tylėti“, šie festivaliai taip pat siekia netylėti apie esmines krikščionybės diegiamas vertybes ir apie jas byloti muzikos pagalba, jos kalba. Matant pavojingą jaunimo linkimo į nusikalstamumą padėtį, privalu visiems netylėti ir imtis paveikiausios prevencijos. Beje, moksleivių nusikalstamumas per 10 metu Lietuvoje išaugo pustrečio karto. Tylėjimas ir nieko nedarymas – tolygu pritarimui. Nelaukime, kol visuomenę pabudina koks ypač šiurpus nusikaltimas. Todėl esame labai dėkingi šio festivalio rėmėjams daugiau ar mažiau parėmusiems šį mūsų bendrą darbą šviesesnės visuomenės labui. Pasaulio Bankas yra paskaičiavęs, kad 1 doleris skirtas prevencijai, sveikatingumo ugdymui, sutaupo mažiausiai 10 dolerių skiriamų pasekmių likvidavimui ir gydymui.

Pagarbiai renginio organizatorius Juozas Dapšauskas

Tel. +370 68524336
+37069837900

5 komentarai:

  1. Siek tiek daugiau informacijos apie festivalio laika ir dalyvius galite rasti cia http://www.lksb.lt/kalendorius/2005/11/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu, Joakimai:*
    Dar truputelis informacijos vilnieciams, planuojantiems vykti i si rengini. Yra organizuojamas autobusas. Kad i ji patekti, reikia uzsiregistruoti:)
    el.pastu zuvedra2004@yahoo.com arba tel. nr. 8 699 99234 (Ona).
    Kiek zinau, geriausia dabar registuotis el. pastu, ne skambinti. Tikslia info (is kur isvaziuoja, kelinta val. ir kiek kainuos) turetumet gauti el.pastu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. beje gal atsirastu kas varanciu is renginiu komandeles?
    gal butu idomu surengt neoficialu meetuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai jau toli ta Klaipeda, Amzina...

    AtsakytiPanaikinti